Tuesday, March 9, 2010

Viva Vee! Artikel Kedua Di Akhbar Mingguan Mstar 7/3/10


Salam semua, apa khabar? Diharap semua sihat sejahtera dan bagi yang mempunyai anak-anak pastinya sedang sibuk dengan minggu ujian anak-anak di sekolah. Vee juga tidak terkecuali, sesibuk mana sekalipun, hal ehwal anak-anak tetap menjadi keutamaan. Apatah lagi buat masa ini Vee sedang sibuk dengan penggambaran telenovela ‘Isabella’, sebuah drama bersiri 26 episod untuk Astro Prima, bergandingan dengan ‘Shah Rukh Khan’ Malaysia, Rosyam Nor.

Dan juga pelakon-pelakon berkaliber lain antaranya Dato Rahim Razali, Fauziah Nawi dan ramai lagi. Dengan barisan pelakon yang mantap, sentuhan pengarah drama prolifik Amie Maziah dan krew produksi dan teknikal yang cukup profesional, terasa sangat teruja.

Melebarkan sayap ke persada antarabangsa adalah antara topik perbualan yang sering dibicarakan atau diguraukan. Dengan lambakan drama-drama dan telenovela dari luar seperti Indonesia, Filipina dan Amerika Latin ditayangkan oleh stesen tv tempatan membuatkan saya tertanya apakah drama dan juga telenovela terbitan tempatan mempunyai peluang untuk dipasarkan di luar.

Mungkin ada mungkin juga tidak diketahui, tetapi bila ditanyakan kepada rakan-rakan produser, jawapan tidak begitu memberangsangkan memandangkan stesen-stesen tv membeli sepenuhnya hakcipta terpelihara dari penerbit. Ke arah globalisasi, itulah antara tema atau cita-cita yang sering dilaungkan tetapi bagaimanakah untuk merealisasikan impian ini?

Walaupun sudah banyak filem kita yang telah ke persada antarabangsa, dan tidak kurang juga hebatnya pengarah dan pelakon kita yang telah mendapat pengiktirafan di luar negara tetapi belum ada yang betul-betul menyengat.

Tahun ini juga ada beberapa filem yang dengar khabarnya akan mencuba nasib di luar negara antaranya, Merong Mahawangsa (Yusry KRU), Apallam (Afdlin Shauki) Hanyut (U-Wei) dan banyak lagi. Baru-baru ini Hans Isaac telah diberi peluang untuk menjayakan sebuah filem Filipina. Dan dengar khabar juga Carmen Soo adalah nama besar di Filipina.

Semoga pengalaman mereka bekerja dengan pihak luar dapat membuka mata dan peluang kepada karyawan tempatan. Pastinya ramai artis kita yang sering mencari peluang untuk mencipta nama di luar. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.

Tetapi bagaimana pula nasib drama-drama terbitan tempatan. Tidak dapat di nafikan, banyak drama-drama kita yang berkualiti, malahan lebih berkualiti dari telenovela luar yang ditayangkan di sini. Cuma masalahnya, pasaran drama tempatan yang hanya dibeli oleh pihak stesen tv tempatan, kerajaan mahupun swasta, mempraktiskan perkara yang sama, iaitu membeli penerbitan dan hakcipta terpeliharanya secara menyeluruh (Allrights).

Jadi ini membuatkan hanya pihak stesen sahaja yang boleh dan berkemampuan untuk memasarkan ke luar sekiranya mereka mahu. Pihak penerbit yang menerbitkan produk-produk mereka hanya menerbitkan sahaja dan terpaksa melihat drama-drama hasilan mereka diperam begitu sahaja selepas ditayangkan di tv.

Mungin saranan oleh penerbit untuk pihak stesen memegang hak tayangan selama 2 tahun sahaja boleh memberikan dimensi baru untuk para penerbit berbandingkan hak tayangan dipegang selamanya oleh stesen. Sekurang-kurangnya, pihak penerbit bermotivasi untuk meningkat kualiti dan daya saing antara satu sama lain untuk menghasilkan drama yang bermutu, kerana mereka tahu pasaran mereka lebih luas selepas dua tahun ditayangkan di stesen tempatan.

Justeru ianya dapat membesarkan industri filem dan penerbitan tanahair dan ini bermakna ianya baik untuk sosio-ekonomi negara. Tetapi ini hanya boleh direalisasikan sekiranya kedua-dua pihak bersetuju untuk berkompromi untuk keuntungan bersama.

Vee berharap semoga industri perfileman dan penerbitan drama tanahair boleh dipanggil ‘industri’ dalam ertikata yang sebenar suatu hari nanti. Dan diharap juga peminat seni tempatan dapat menyokong industri kita sendiri dengan lebih tegar sebagaimana peminat seni di Indonesia ataupun Thailand yang begitu berbangga dan menyokong produk mereka. Vee percaya kita berada dilandasan yang betul, dan sekiranya disokong dan diberi peluang sepenuhnya oleh orang kita sendiri, industri perfileman kita boleh berada ke tahap yang lebih tinggi dan tidak mustahil mendapat lebih kejayaan di peringkat antarabangsa.

Sehingga ketemu lagi di minggu hadapan, salam sejahtera!

Vanidah.

5 comments:

Anonymous said...

I think you guys are the best looking couple in malaywood. You're both Hot. And you're so loving to one another. Serves as a great inspiration to others!!! *hugs*

Vanidah said...

thanks..you're so kind!

Lois said...

hi k.vee, moga success dlm kerjaya & hidup..

qarleid said...

More of this please... I mean seriously, I know that the show business is all about on the outlooks and gossips... but listening to real problems faced by the industry is truly enlightening... especially coming from a prolific couple in the Malaysian entertainment industry...

S.h.a.z.w.a.n.i said...

Vee..adore both of u so much..
I dah tengok teater Cuci the Musical 2 and sangat2 best..
two thumbs up to u!Keep up the good work and may Allah bless u n ur family..:)